Boost je lokale SEO-strategie met een Google Business Profile

Online vindbaarheid, voor lokale bedrijven is het een must. Je zichtbaarheid vergroten doe je met een Google Business Profile. Lees in deze blog een aantal tips en tricks om je GBP-account te optimaliseren.

Elk bedrijf wil graag online gevonden worden, maar voor lokale bedrijven is het echt een must. Je bedrijf heeft waarschijnlijk heel wat lokale leads. Om die te verzilveren is een Google Business Profile (tot kort ook gekend als Google My Business of Google Mijn Bedrijf - we gebruiken de termen hieronder door elkaar) onmisbaar. Klinkt de term je (nog) niet bekend in de oren? Geen zorgen, wij leggen het je graag uit.

Voorbeeld van een Google Business Profile

Wat is een Google Business Profile?

Een Google bedrijfsprofiel is een handige tool van Google zelf die je online visibiliteit vergroot. Het geeft (lokale) bedrijven de kans om in de spotlight te staan. In een uitgelichte blok vinden internetgebruikers je contactgegevens, producten en website terug. Door de link met Google Maps zien ze in een oogopslag waar je bedrijf gevestigd is. Onmisbaar voor wie inzet op lokale SEO.

 

Een Google bedrijfsprofiel opzetten en gebruiken is trouwens helemaal gratis! De enige voorwaarde is dat je op een of andere manier fysiek contact hebt met je klanten. Een webshop met schoenen komt niet in aanmerking, een fysieke schoenenwinkel (al dan niet gekoppeld aan een webshop) dan weer wel.

De voordelen van Google Business Profile

 

Extra overtuiging nodig wat betreft het nut van een Google bedrijfsprofiel? We’ve got you!

1. Grotere visibiliteit

Met je Google Business Profile maak je op lokaal niveau reclame voor je bedrijf. De tool toont een kader in de zoekresultatenpagina waarin lokale bedrijven compact en overzichtelijk opgesomd staan. Allen bieden ze het product aan waarnaar de internetgebruiker zocht. Het blokje met bedrijven springt onmiddellijk in het oog. Alleen al hierdoor vergroot de zichtbaarheid. Dat de naam, het adres, de openingsuren en andere relevante info van je bedrijf onmiddellijk te zien zijn, helpt uiteraard ook.

2. Connectie met Google Maps

Een Google bedrijfsprofiel levert je dus een voordeel op bij de zoekresultatenpagina van ‘s werelds bekendste zoekmachine, maar dat is niet alles. Je verschijnt daarnaast ook met je bedrijf in Google Maps. Handig, want zo weten mensen meteen waar jouw bedrijfsactiviteiten zich bevinden. Het verkleint de stap om je een belletje te geven, je website te bezoeken of bij jou langs te komen. Win-win!

Enkele onderdelen van een Google Business Profile uitgelicht.

Hoe zet je een Google Bedrijfsprofiel op?

 

Je bedrijfsprofiel maakt uiteraard zichzelf niet. Gelukkig vergt het weinig moeite. Enkele Google Business Profile best practices op een rijtje.

1. Wees aanwezig op Google Maps

Om een GMB-profiel aan te maken, moet je met je bedrijf aanwezig zijn op Google Maps - de digitale kaartendienst van Google. Dat kan je gratis, eenvoudig én snel doen. Het enige wat Google van je nodig heeft is een bedrijfsnaam, je locatie en een bedrijfscategorie. Eens de zoekmachine kan bevestigen dat je gegevens al niet eerder werden ingegeven, is je profiel opgezet.

2. Claim je profiel

Je Google Business Profile staat nu op, maar je beheert het nog niet. Als je zelf informatie wil toevoegen of aanpassen, moet je je eigen bedrijf “claimen”. Dat doe je door je bedrijfsnaam op te geven in Google Maps. Kies het juiste resultaat en klik op “Dit bedrijf claimen” en daarna “Nu beheren”. Vervolgens moet je een kort stappenplan volgen dat zichzelf uitwijst. 

3. Vul gegevens aan

Na je claim komt logischerwijs het verder  in- of aanvullen van je gegevens. Wees hierbij zo volledig en specifiek mogelijk. Heb je andere uren op feestdagen dan degene die Google vanzelf heeft ingevuld? Vermeld het zeker. Je wil immers niet dat mensen voor gesloten deuren staan (en er achteraf een slechte review over achterlaten). Tot slot is het belangrijk dat je gegevens overal gelijk zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het telefoonnummer op je website en in GMB hetzelfde zijn.

4. Hecht voldoende belang aan de categorie van je bedrijf

Wat je zeker moet invullen, is de categorie van je bedrijf. Je kan meerdere categorieën aanduiden, maar overdrijf hier niet in. Kies een categorie waarop je écht wil gevonden worden. Bij de ene gaat dat al wat makkelijker dan de andere. Verkoop je kledij, dan val je logischerwijs onder de categorie kledingwinkel. Brasserie? Dan vul je eetgelegenheid in bij de categorie. Het kan echter nog specifieker. Verkoop je uitsluitend dameskledij, dan past de categorie damesmode beter bij jouw bedrijf. Een frituur kan je zo benoemen, in plaats van eetgelegenheid.

5. Voeg foto’s toe

Niet onbelangrijk, foto’s. Het oog wil namelijk ook wat. Het is de ideale gelegenheid om je bedrijf in de verf te zetten. Je coverfoto is de belangrijkste en ook je logo mag niet ontbreken. Toon foto’s van de buitenkant, zo herkennen klanten sneller je winkel. Maar post ook foto’s van de binnenkant en van je producten. Zie het als een virtuele rondleiding, een extra zetje om potentiële klanten te overtuigen. Upload je foto’s trouwens niet in bulk, maar spreid het over een langere periode. Dat is positief voor je SEO, Google houdt namelijk van nieuwe content. Leuk weetje: kleine, lokale bedrijven voegen gemiddeld zo’n 11 foto’s toe aan hun GBP. Wanneer je bedrijf geverifieerd is, kunnen ook klanten foto’s toevoegen en je erin taggen.

Optimaliseer GMB en benut alle kansen

 

Je hebt al je informatie ingegeven en je GMB staat live. En nu? Er zijn heel wat mogelijkheden om je Google Mijn Bedrijf te optimaliseren en nog meer kansen te grijpen. Een selectie van mogelijkheden:

1. Voeg reviews toe

Mensen kijken heel vaak naar elkaar om beslissingen te nemen. Vinden veel mensen iets goed, dan is de kans pakken groter dat ook zij positief tegenover je product, dienst, merk of bedrijf staan. Het is zelfs een psychologisch principe, social proof genaamd. Je speelt er dus maar beter op in met je GMB. Nog niet overtuigd? 82% van de klanten leest online reviews van lokale bedrijven vooraleer over te gaan tot conversies. Een percentage om rekening mee te houden!

2. FAQ’s

Wanneer potentiële klanten je opzoeken, zitten ze misschien al met een paar prangende vragen. Of jouw restaurant rekening houdt met allergieën, bijvoorbeeld. Op je website kan je een pagina wijden aan enkele veelgestelde vragen, maar ook GMB heeft deze functie. Zo vinden klanten snel het antwoord op hun vraag en neemt het hun zorgen weg. Dat komt het vertrouwen in je merk alleen maar ten goede!

3. Boeking, menu’s en afspraken

We horen het niet graag, maar internetgebruikers zijn lui. Eén klik te veel en we verlaten de website. Maak het potentiële klanten daarom zo gemakkelijk mogelijk. GMB heeft daar verschillende features voor. Zo kan je als restaurant je menu koppelen aan je GMB-account en als hotel voeg je een knop toe die rechtstreeks naar de boekingsprocedure leidt. Zelfstandigen die op afspraak werken kunnen gelijkaardig een koppeling maken met een afsprakentool zoals Calendly.

4. SEO

Ook je Google Business Profile is SEO-gevoelig. Inzetten op de juiste keywords zorgt ervoor dat je al dan niet hoger in de zoekresultaten verschijnt. Dat kan op verschillende manieren. Onder andere door relevante zoektermen te verwerken in de beschrijving van je bedrijf, je antwoorden op reviews en vragen én in de posts die je publiceert. Ook hier geldt de regel: schrijf in eerste instantie voor je publiek. Gebruik SEO-termen dus niet op een onnatuurlijke manier, maar wel zoals je dat zou doen bij iedere andere SEO-strategie.

5. Win vertrouwen

Alle voorgaande stappen doorlopen? Top! Nu is het aan jou om vertrouwen te winnen van (potentiële) klanten. Dat doe je door actief te blijven op je profiel. Blijf antwoorden op vragen en reviews, pas onjuiste informatie op tijd aan en deel af en toe nieuwe foto’s.

6. Volg je resultaten op

Wie een Google Business Profile heeft, krijgt ook toegang tot een handige insights tab. Daar vind je allemaal interessante informatie over de manier waarop mensen jouw bedrijfsvermelding op het web vinden, welke zoekopdrachten ze precies invoeren, welke acties ze uitvoeren na het zien van je bedrijfsprofiel, wanneer en hoe vaak ze jouw bedrijf bellen, hoe vaak je foto’s bekeken worden enzovoort. Deze inzichten kunnen je helpen bij het optimaliseren van je profiel. Verlies ze dus zeker niet uit het oog! 

Zo, technieken om je Google Business Profile te vervolledigen en optimaliseren zijn er dus genoeg. Nu is het aan jou. Laat die lokale klanten maar komen!

Deze blogberichten vind je misschien ook interessant.

Tailpage Logo
CONTACT

Stationsplein 29C
9100 Sint-Niklaas

Meer weten?

Wil je graag meer weten?

Vraag dan nu je demo aan.